Новини

Вегетаріанська дієта пов'язана з меншим ризиком ішемічного та геморагічного інсульту

неврологія загальні новини
Preview

Вегетаріанська дієта пов'язана з меншим ризиком ішемічного та геморагічного інсульту UA/TAK/0720/0048 Вегетаріанська опо дієта, багата горіхами, овочами та соєю, пов'язана з нижчим ризиком розвитку як ішемічного,так і геморагічного інсульту, показують нові дослідження. У двох великих когортах з понад 13 000 осіб дослідники виявили, що вегетаріанська дієта асоціювалася зі зниженням ризику розвитку ішемічного інсульту на 60–74%, а ризику геморагічного інсульту — на 65%. «Візьміть до уваги дані про те, що спосіб життя, особливо здорова дієта, наприклад вегетаріанська, мають важливе значення у профілактиці та управлінні інсультом», — коментує старший автор доктор Чин-Лон Лін, головний виконавчий директор буддійского Медичного фонду Цзи Чи, Хуальєн, Тайвань. Дослідження було опубліковано онлайн 26 лютого 2020 року в журналі Neurology.

Вегетаріанські дієти й інші дієтичні моделі з акцентом на рослинні продукти раніше вже асоціювалися з нижчим ризиком розвитку інсульту, зазначають дослідники. Водночас чимало вегетаріанців отримують надто мало вітаміну B12, що може, своєю чергою, спровокувати збільшення в крові рівня гомоцистеїну, тим самим збільшуючи ризик розвитку інсульту. Крім того, деякі дослідження показують, що тваринний білок може бути корисним для профілактики геморагічного інсульту. «Сукупний ефект передбачуваної шкоди високого рівня гомоцистеїну та передбачуваних переваг низького артеріального тиску, глюкози і холестерину (унікальний аспект вегетаріанської дієти) на захворюваність на інсульт не з'ясований», — додають вони. Дослідники розглянули захворюваність загальну та окремо на ішемічний та геморагічний інсульт у двох когортах, вегетаріанців (1424 особи, середній вік 53,8 року) та невегетаріанців (3626 осіб, середній вік 51,7 року), які мешкають у Тайвані, і проаналізували, чи може якийсь зв'язок між вегетаріанською дієтою та ризиком інсульту бути змінено додатковим вживанням вітаміну В12. Учасниками обох когорт були буддисти Цзи Чи, близько 30% з яких були вегетаріанцями (не вживали ані риби,ані м'яса). Когорта 1 включала 5050 осіб, невегетаріанці становили 3626 осіб, середній вік 51,7 року, 47,2% чоловіків, 21,2% курці, 18% вживали алкоголь, 14,5% хворіли на артеріальну гіпертензію, 68,7% фізично активні; вегетаріанці становили 1424 особи, середній вік 53,8 року, 25,1% чоловіків, 8,5% курці, 8,1% вживали алкоголь, 14,2% хворіли на артеріальну гіпертензію, 64,7% фізично активні.

Когорта 2 включала 8302 учасники, невегетаріанці становили 5583 особи, середній вік 49,2 року, 40,5% чоловіків, 16,7% курці, 15,2% вживали алкоголь, 11,5% хворіли на артеріальну гіпертензію, 84,7% фізично активні; вегетаріанці становили 2719 осіб, середній вік 50,1 року, 27,9% чоловіків, 10,2% курці, 11,0% вживали алкоголь, 9,4% хворіли на артеріальну гіпертензію, 80,8% фізично активні.

Когорта 1 пройшла комплексне медичне обстеження на базовому рівні, надала інформацію про демографічні чинники та чинники способу життя і заповнила опитувальник про частоту споживання продуктів харчування (food frequency questionnaire — FFQ). Крім того, вони здали аналізи крові, зокрема для визначення рівня вітаміну B12 в сироватці крові та ліпідного профіля. Когорта 2 заповнила опитувальники про стан здоров'я та спосіб життя, а також FFQ, проте антропометричні та біохімічні дані не було зібрано. Вегетаріанці споживали більше сої, горіхів, харчових волокон та рослинного білка і менше молочних продуктів, тваринного білка, жиру та вітаміну B12, порівняно з невегетаріанцями. Вегетаріанці в обох когортах мали вищу частку недостатнього споживання вітаміну B12, порівняно з невегетаріанцями (64% проти 33%, відповідно), а учасники когорти 1 мали вищі рівні у сироватці крові фолієвої кислоти і гомоцистеїну — знахідка, що залишалася статистично значущою навіть після коригування на стать, паління і споживання алкоголю.

Загальний ризик інсульту (54 випадки) в когорті 1 становив 1,16 [0,62–2,15] vs 1,99 [1,48–2,67] на 1000 людино-років серед вегетаріанців та невегетаріанців , відповідно; ризик розвитку ішемічного інсульту в когорті 1 становив HR 0,28 [95% CI 0,08–0,96], ризик розвитку геморагічного інсульту не аналізувався через надто малу кількість випадків (8).

Загальний ризик інсульту (121 випадок) у когорті 2 становив 0,95 [0,64–1,42] vs 1,88 [1,54–2,29] на 1000 людино-років серед вегетаріанців та невегетаріанців , відповідно; ризик розвитку ішемічного інсульту в когорті 2 становив HR 0,41 [0,19–0,88], ризик геморагічного інсульту HR 0,34 [0,12–1,00].

У підгрупі когорти 1 (n = 1528), яка пройшла додаткові аналізи на рівень гомоцистеїну, вітаміну B12 та фолієвої кислоти, було виявлено зворотний зв'язок між вегетаріанською дієтою та нижчим загальним ризиком інсульту у тих, хто отримував недостатньо вітаміну B12 (тобто 2,4 мкг), але не у тих, у кого споживання вітаміну B12 було достатнім (P для взаємодії = 0,046). «Наш дослідницький аналіз показав, що споживання вітаміну B12 може змінити зв'язок між вегетаріанською дієтою та загальним ризиком інсульту», — пишуть автори.

Дослідження мало декілька обмежень, зазначають вони, зокрема, оскільки багато учасників з нижчою частотою інсульту також і не палили, і не вживали алкоголь, тобто вели загалом здоровіший спосіб життя, результати не можуть бути узагальнені для інших груп населення.

Проте результати поточного дослідження, як уявляється, дещо відрізняються від висновків дослідження EPIC-Oxford, опублікованих у вересні, які продемонстрували нижчі показники ішемічної хвороби серця й інсульту у вегетаріанців порівняно з невегетаріанцями, але вищі показники геморагічного інсульту.

Коментуючи цю невідповідність, автор дослідження EPIC-Oxford Пол Епплбі, старший статистик відділення епідеміології раку, Оксфордський університет, Об'єднане Королівство, який не брав участі у поточному дослідженні, сказав, що кількість випадків інсульту в тайському дослідженні (загалом 175 інсультів) була істотно менша, аніж у їхньому дослідженні (1072 випадки інсульту). Крім того, вважає Епплбі, дослідження Тайваню використало «грубий рівень адаптації» — тобто «паління, вживання алкоголю та фізична активність коригувалися як проста дихотомія». Він наголосив, що це «не скасовує висновків тайваньського дослідження», яке «робить корисний внесок у розвиток цієї галузі науки». Але «важливо розглядати їх у контексті», сказав він, зазначивши, що «більші дослідження щодо дієти й ризику інсульту, найімовірніше, дадуть надійніші результати».

Доктор Лін та його колеги визнають, що їхні висновки відрізняються від результатів дослідження EPIC-Oxford, але пояснили, що буддійські вегетаріанці в їхньому дослідженні відрізнялися з погляду вживання алкоголю та використання овочів і цибулі. Крім того, майже 80% вегетаріанців у дослідженні EPIC-Oxford вживали різну кількість алкоголю і в окремому піддослідженні, EPIC-CVD, когортному дослідження, науковці виявили «чітку тенденцію» між вживанням алкоголю та ризиком розвитку інсульту.

Крім того, західні вегетаріанці використовують «достатню кількість» цибулі та інших зелених овочів, на відміну від азійських вегетаріанців, які уникають їх. Цибуля є «основним джерелом аліїну/аліцину», які, як відомо, «інгібують функції тромбоцитів та спричинюють кровотечу», — зазначають автори.

Епплбі послався на нещодавно опубліковане дослідження, проведене його групою, в якому взяли участь понад 418 000 осіб. Воно показує «зворотну асоціацію між споживанням фруктів та овочів, харчових волокон та молочних продуктів із загальним ризиком інсульту і ризиком розвитку ішемічного інсульту; скромну позитивну асоціацію між споживанням червоного або переробленого м'яса із загальним ризиком інсульту та ризиком розвитку ішемічного інсульту; позитивну асоціацію споживання яєць із загальним ризиком інсульту і ризиком розвитку геморагічного інсульту».

Крім того, коментуючи дослідження для Medscape Medical News, доктор Тешамі Монтейт, ад'юнкт-професор клінічної неврології, Університет Майямі, Школа медицини Міллер, сказав, що дослідження «справді підтверджує те, що ми вже знаємо про рослинну дієту, яка пов'язана зі здоровішим кардіометаболічним профілем, особливо щодо артеріальної гіпертензії, яка є фактором ризику інсульту номер один». У міру того як рослинні дієти стають дедалі популярнішими, «це дослідження також нагадує нам про необхідність попереджати пацієнтів про контроль вітаміну В12 і вживання його додатково, якщо рівень у сироватці крові буде низький», — пояснює доктор Монтейт.

Джерело: Vegetarian Diet Linked to Lower Ischemic, Hemorrhagic Stroke Risk//Medscape. Mar 03, 2020 UA/TAK/0520/0044

неврологія загальні новини