Новини

О якій порі року найкраще думається

неврологія загальні новини
Preview

О якій порі року найкраще думається

Вчені зі Льєжського університету (University of Liege) з’ясували, що активність головного мозку залежить від пори року. У дослідженні взяли участь 28 здорових добровольців, які протягом кожного сезону – взимку, влітку, восени і навесні – проводили у лабораторії 4,5 дні. У цей період вони були повністю позбавлені зв’язку із зовнішнім світом і проходили тести, спрямовані на вивчення їхньої пам’яті та уваги, а також проходили процедуру МРТ, за допомогою якої досліджувалася активність мозку.

Незважаючи на те, що результати тесту не залежали від сезону, активність мозку змінювалася протягом року. Так, наприклад, при виконанні тестів на увагу, максимальна активність була зафіксована в період літнього сонцестояння, а мінімальна – під час зимового сонцестояння. При проведенні тестів для оцінки короткочасної пам’яті, найбільша активність реєструвалася восени, а найменша – навесні.

Вчені на чолі з Жілем Вандерваллем (Gilles Vandewalle) також відзначили, що іншим дослідницьким групам уже вдалося показати залежність експресії ряду генів і рівня артеріального тиску від пори року.

UA/CNS/0620/0028

Джерело http://ourtx.com/archives/14021

неврологія загальні новини