Новини

Поєднання великих і дрібних ішемічних інфарктів головного мозку збільшує ризик розвитку когнітивних порушень

неврологія
Preview

UA/CNS/0620/0027

Поєднання великих і дрібних ішемічних інфарктів головного мозку збільшує ризик розвитку когнітивних порушень

Поєднання великих і малих субклінічних інфарктів в середньому віці може прискорити зниження когнітивної функції у більш пізньому віці, стверджують дослідники. «Ішемічні інфаркти зазвичай привертають увагу, тільки якщо вони більші за 3 мм, і ігноруються клінічно, якщо вони менші (менш ніж 3 мм), – коментує доктор Гвен Віндгем з медичного центру Університету Міссісіпі в Джексоні. – Протягом 20 років ми оцінювали зниження когнітивної функції у людей середнього віку без інсульту в анамнезі, які пережили великі і малі інфаркти головного мозку, – пояснює вона, – і виявили, що люди, у яких малі інфаркти (3 мм) поєднувалися з великими, демонстрували найрізкіше зниження когнітивних функцій протягом 20-річного періоду спостереження».

Доктор Віндгем та її колеги вивчили дані двох центрів, що беруть участь в дослідженні ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) з 1884 пацієнтами, які не мають інсульту в анамнезі (середній вік 62 роки; 60% жінок, 50% темношкірих), які пройшли магнітно-резонансну томографію з 1993 по 1995 рік і до п’яти когнітивних оцінок протягом більше 20 років. Інфаркти були класифіковані як: відсутність будь-яких інфарктів, тільки малі інфаркти, тільки великий інфаркт (від 3 до 20 мм) або наявність обох типів інфарктів. Як повідомляють автори в онлайн-випуску журналу Annals of Internal Medicine від 26 серпня, 86% учасників не мали жодних інфарктів; 3% мали тільки малі інфаркти; 10% мали тільки великі інфаркти і 2% мали обидва типи інфарктів. Учасники без інфарктів мали кращі показники когнітивного тестування, ніж ті, у кого були тільки малі, тільки великі або поєднання обох типів інфарктів; темпи когнітивного зниження були подібні серед учасників тільки з малими і тільки з великими інфарктами.

Зокрема, пацієнти з обома типами ішемічних інфарктів мали більш різке зниження стандартизованих когнітивних балів, більш ніж на половину стандартного відхилення (SD) в середньому в порівнянні з учасниками без інфарктів (різниця -0,57 SD). Також, кожен додатковий рік віку був пов’язаний з більш вираженим на -0,04 SD когнітивним зниженням. «Таким чином, наявність обох типів інфарктів одночасно була подібна до схоже на 13,6 років старіння», - стверджують автори. Проте жодних значних відмінностей в темпах зниження когнітивної функції в учасників тільки з малими або тільки з великими інфарктами не було.

Обмеженням дослідження, на думку авторів, є той факт, що «у небагатьох учасників були тільки малі або як малі, так і великі інфаркти, і в аналізі не було даних про ступінь вираженості гіперінтенсивності білої речовини».

URL: https://www.medscape.com/viewarticle/917 415 Larger Plus Smaller Infarctions Linked to Accelerated Cognitive Decline // Medscape. Aug 29, 2019

неврологія