Новини

Великий загарбник: як COVID-19 атакує кожен орган

неврологія
Preview

C-APROM/UA/AVG/0029

Великий загарбник: як COVID-19 атакує кожен орган

Ми недооцінили і неправильно зрозуміли вплив COVID-19 на організм з моменту його появи. Ми дізнаємося більше про цей вірус, і стає зрозуміло, що COVID-19 — це не просто респіраторна інфекція. Він приєднався до лав інших «великих імітаторів» — хвороб, які можуть імітувати практично будь-яке інше захворювання.

Хоча COVID-19 переважно вражає легені, вірус може порушити роботу і вашого серця. Особливо це актуально, якщо у вас вже є серцево-судинні захворювання, особливо порушення серцевого ритму і гіпертонія.

Вірус може проявлятися як шлунково-кишкова інфекція, яка викликає тільки діарею та біль у животі. Він може викликати симптоми, схожі на звичайну застуду або грип: лихоманку, нежить, втрату смаку і запаху, біль у м'язах, втому, діарею, втрату апетиту, нудоту і блювоту, висип по всьому тілу або тільки на певних ділянках.

У більш тяжких випадках, повідомляють лікарі, розвиваються порушення серцевого ритму, серцева недостатність, пошкодження нирок, сплутаність свідомості, головні болі, судоми, синдром Гієна — Барре (множинне пошкодження периферичних нервів і коренів), порушення контролю рівня глюкози в крові. Це не просто лихоманка і кашель, які призводять насамперед до задишки, як всі вважали. Таким чином, діагностика стає неймовірно складною, а лікуванням — ще складнішим.

Як він дістається організму

Коли вірусні частинки осідають в наших очах, носі або роті, «шиповані білки» на вірусі приєднуються зі специфічним рецептором до ангіотензину-2, відомого як ACE2, на поверхні наших клітин, дозволяючи проникнути в клітину. Рецептори AСЕ2 дуже важливі для нас, тому їх в організмі дуже багато. Як тільки вірус потрапляє, він перетворює людську клітину на фабрику, що виробляє мільйони і мільйони своїх копій, які потім інфікована людина буде поширювати навколо, заражаючи інших людей. Активне вивільнення вірусних частинок починається вже за два дні до появи будь-яких ознак захворювання.

Для того щоб уникнути раннього виявлення імунною системою, коронавірус використовує кілька інструментів для запобігання руйнуванню первинно інфікованих клітин. Вірус зупиняє відправлення білків — сигналів лиха, які зазвичай надсилають атаковані клітини організму. Він також знищує противірусні команди всередині зараженої клітини. Це дає вірусу набагато більше часу, щоб зробити багато копій і заразити навколишні тканини, перш ніж він буде ідентифікований як загарбник. Це одна з причин, чому вірус поширюється до появи імунних реакцій, таких як лихоманка. Пряма атака Багато людей (приблизно 80% інфікованих), які не мають симптомів або переносять хворобу в легкій формі, здатні боротися з вірусом без погіршення стану. Ці люди можуть мати лише симптоми з боку верхніх дихальних шляхів, місця, де вірус потрапив до організму. Але якщо людина не в змозі знищити вірус в точці входу, вірусні частинки проникають глибше в організм. Вірус базується глибоко в легенях, або в шлунково-кишковому тракті, або в обох цих системах органів одночасно.

Але COVID-19 виявився набагато небезпечнішим для більшої кількості систем органів, ніж вважалося раніше. Як тільки вірус проникає глибоко в організм, він починає викликати тяжке захворювання. Він здійснює прямий напад на інші органи, які мають рецептори ACE2, в тому числі на серцевий м'яз, нирки, кровоносні судини, печінку та центральну нервову систему. Це може бути однією з причин розвитку широкого спектру симптомів, що викликані COVID-19. Проте малоймовірно, що вірус вразить органи, які початково були абсолютно здоровими, швидше за все постраждають раніше скомпрометовані хронічними захворюваннями пацієнти.

Мозок і нерви також можуть стати жертвою прямого нападу вірусу. Описані випадки важкої геморагічної енцефалопатії та синдрому Гієна — Барре — гострого демієлінізуючого ураження периферичних нервів і нервових корінців. Ранні результати, в тому числі отримані з розтинів і біопсії, показують, що вірусні частки можуть бути виявлені не лише в носових шляхах і горлі, а й у сльозах, фекаліях, нирках, печінці, підшлунковій залозі та серці. В одному випадку вірусні частки були виявлені в лікворі — рідині, яка омиває мозок, у пацієнта з менінгітом.

Супутня шкода, що вбиває

Серйозні ураження легенів можуть бути тригером, який активує і зводить з розуму імунну систему, викликаючи шквал сигнальних хімічних речовин, відомих як цитокіни. Велика кількість цих хімічних речовин викликає так званий цитокіновий шторм. Це складна взаємодія хімічних речовин, які можуть викликати різке падіння артеріального тиску, притягнути більше імунних і запальних клітин-убивць і призвести до ще більших ушкоджень легенів, серця, нирок і мозку. Деякі дослідники стверджують, що саме цитокіновий шторм може бути причиною раптової декомпенсації, що приводить пацієнта у критичний, загрозливий для життя стан.

Нові дані вказують, що може бути ще один смертельний винуватець такого стану. У багатьох пацієнтів з тяжким перебігом захворювання виявляється схильність до підвищеного згущення крові, відомого як тромбоз, який теж може бути причиною смертельного перебігу COVID-19. Лікарі бачать тромби всюди: у великих судинах, у тому числі тромбоз глибоких вен у ногах і легеневу емболію в легенях, тромби в артеріях, що викликають інсульти, і невеликі згустки у крихітних кровоносних судинах в органах по всьому тілу. Ці тромби утворюються навіть у пацієнтів, які отримують препарати для профілактики утворення тромбів. В одному дослідженні з Нідерландів у 31% пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, утворювалися тромби навіть при прийманні антикоагулянтів.

Крім супутньої шкоди від цитокінового шторму і підвищеного тромбоутворення, шкоди організму можуть завдати і інші пов'язані з інфекцією речі: низький артеріальний тиск, який розвивається при тяжкій хворобі, низький рівень кисню, використання апарату ШВЛ і безпосередньо медикаментозне лікування.

Двосічний меч

Попри те що дослідники щодня дізнаються більше про вірус, лікування, орієнтоване на боротьбу з вірусом, також створює значні проблеми. Багато препаратів порушують крихкий баланс, що дозволяє організму боротися з хворобою або управляти запаленням. Рецептор ACE2, який вірус використовує для проникнення в клітини, є ключовим гравцем у зниженні запалення й артеріального тиску. Блокування цього рецептора як стратегія попередження проникнення вірусної частки в клітину може порушити регуляцію артеріального тиску, збільшити ризик розвитку серцевої недостатності й ушкодження нирок та посилити запалення, яке пошкодить легені. Препарати, які спрямовані на імунну відповідь, щоб понизити ризик цитокінового шторму, також пригнічують імунітет, що ускладнює боротьбу самого організму з вірусом і бактеріальною інфекцією, що приєдналася. Використання ліків для попередження згортання крові може зрештою викликати сильну кровотечу.

Терміни, ймовірно, будуть ключовим параметром у визначенні стратегії лікування. Наприклад, пацієнти можуть потребувати препарат для стимуляції імунної системи на ранніх стадіях захворювання, а потім — препарат для пригнічення імунної відповіді, якщо хвороба прогресує і виникає ризик розвитку цитокінового шторму.

Верхівка айсберга

Ми багато знаємо про стани, які ускладнюють перебіг вірусної інфекції, але у випадку COVID-19 це тільки верхівка айсберга. Наприклад, у пацієнтів спостерігається широкий спектр ураження шкіри. Деякі види висипу, як представляється, є так званою вірусною екзантемою, яка часто з'являється практично в разі будь-якої вірусної інфекції. Але деякі види шкірних уражень свідчать про наявність тромбозу маленьких судин, розташованих близько до шкіри, і нагадують обмороження.

Питання без відповіді

Наразі переважна частина інформації, яку ми маємо про симптоми COVID-19, отримана зі спостереження госпіталізованих пацієнтів, які вже дуже хворі на час звернення за медичною допомогою і не завжди в змозі поділитися інформацією про ранні ознаки та симптоми, які вони, можливо, мали.

Ще одне відкрите питання полягає в тому, які довгострокові наслідки можуть бути для тих, хто вижив. Яким є життя і яким буде стан здоров'я після тривалого перебування на апараті штучної вентиляції легенів або діалізі при ураженні нирок? Чи побачимо ми пізніше хронічне порушення функції серця, легенів і нирок, чи пацієнти зрештою одужають? Ми також не знаємо, як люди звільнятимуться від інфекції. Якщо новий коронавірус, як і інші коронавіруси, виявиться гострою інфекцією, то у більшості людей, що одужали, повинен розвинутися хоча б короткостроковий імунітет. Також можливо, що вірус зможе зберігатися як прихована інфекція, як вітряна віспа, що перебуває в організмі все життя після перенесеної вітрянки і періодично загострюється у вигляді оперізувального лишаю, або ж коронавірус може стати хронічною інфекцією, як гепатит В, зберігатися в організмі протягом тривалого періоду, завдаючи довгострокової шкоди. Ці питання вимагають ретельного вивчення.

Джерело:

The Great Invader: How COVID Attacks Every Organ//WebMD April 23, 2020

неврологія