Новини

Зв’язок головного болю, шуму у вухах і втрати слуху з використанням мобільних телефонів

загальні новини неврологія терапія
Preview

Резюме. Під час масштабного рандомізованого дослідження вчені довели відсутність негативного ефекту від використання гаджетів.

Протягом років з часу появи мобільних пристроїв зв’язку серед населення поширювалися страхи щодо шкоди електромагнітних хвиль стільникової мережі для здоров’я. Найчастіше використання гаджетів пов’язують зі скаргами на функцію органів у ділянці голови — головним болем, шумом, дзижчанням у вухах (тинітус) та погіршенням слуху. Попередні дослідження на цю тему були поодинокими і непереконливими — у деяких з них вчені вивчали гострі, короткотривалі ефекти від використання мобільних телефонів, були сконцентровані на вузькій вибірці або були недостатньо об’єктивними, не виключаючи інших причин виникнення скарг.

У зв’язку з актуальністю питання вчені з Фінляндії, Швеції, Данії, Нідерландів об’єднали свої зусилля для проведення великого когортного дослідження, яке почалося в різних країнах у 2007–2014 рр. Вибірка пацієнтів була сформована з бази даних найпопулярніших мобільних операторів і включала десятки тисяч людей. Найпершими у дослідження ввійшли Фінляндія та Швеція, і саме вони вже змогли презентувати свої результати та висновки.

Вплив мобільного зв’язку на стан здоров’я людей

Вчені запрошували до участі в дослідженні людей, які до того не мали скарг на частий головний біль, тинітус або втрату слуху, аби виключити невірний причинно-наслідковий зв’язок. Водночас не було обмежень за віком, статтю, професією тощо, а також серед учасників були люди, які користувались одним або двома девайсами для зв’язку. Показниками стану здоров’я вважали анкети для опитування та медичну інформацію про звернення пацієнта зі скаргами до медичних закладів. Анкети були розіслані випадково користувачам мобільних операторів, з них повернулися заповненими 32 286 (Швеція) та 8186 (Фінляндія), які й були включені в дослідження. Повторна анкета щодо стану здоров’я була відправлена цим людям через 4 роки, її заповнили 70 та 46% первинних пацієнтів відповідно. Зрештою для виведення результатів дослідження було відібрано понад 24 тис. пацієнтів.

Проведено аналіз середньої тривалості розмов по телефону (як вхідних, так і вихідних дзвінків) за останні 3 міс у тих учасників, хто зазначив, що його/її телефоном не користуються інші люди. Когорти пацієнтів розділили за кількістю хвилин на тиждень, а також за типом мобільного зв’язку (GSM чи UMTS, що мають різну частоту хвиль). Таким чином, були сформовані досить однорідні групи учасників дослідження, за результатами яких можна було вивести варті довіри висновки. Вчені також врахували ймовірну наявність таких інших чинників, що могли спровокувати головний біль, шум у вухах чи втрату гостроти слуху, як робота, пов’язана з шумом, прослуховування голосної музики щонайменше раз на тиждень, куріння, артеріальна гіпертензія тощо. Для оцінки скарг застосовано опитувальники, самозвіти учасників та об’єктивні тести для визначення гостроти слуху, а середній час телефонних розмов вираховували у різних вікових групах та за статтю.

Мобільні телефони та супутні гаджети сучасної людини

У процесі вивчення дослідники виявили, що середня тривалість користування телефоном для розмов була більшою у чоловіків, у молодшій віковій групі; жителі Фінляндії виявилися більш схильними використовувати гаджети. Час користування ними становив близько 72–74 хв/тиж, сюди не входило застосування гарнітури.

Під час дослідження близько 8,1–8,6% учасників повідомили про виникнення у них головного болю приблизно раз на тиждень, у 1/3 випадків біль був охарактеризований як сильний. Шум у вухах відзначали 7,9% користувачів мобільних телефонів, а про погіршення слуху повідомили близько 1,4% досліджуваних. Ці результати також проаналізовано залежно від прослуховування голосної музики, шуму на роботі, наявності артеріальної гіпертензії, депресії, куріння, проте не виявлено впливу цих даних на отриману статистику.

У висновку вчені порівняли результати дослідження з середнім по популяції показником скарг на головний біль, шум у вухах та зниження гостроти слуху і повідомили про те, що не виявили вираженого впливу використання мобільних гаджетів на виникнення цих симптомів. Також не знайдено доказів посилення скарг у разі збільшення кількості телефонів у однієї людини, і результати були однаковими для обох типів мереж — GSM та UMTS.

Виявлено слабку кореляцію підвищення частоти головного болю у людей, які найчастіше використовували мобільний телефон, після 4 років спостереження, однак подальше вивчення інших можливих причин появи цієї скарги поставило під сумнів причинно-наслідковий зв’язок болю та користування гаджетом.

Проблема глибше, ніж очікувалося?

У висновку цього великого когортного дослідження автори підсумували, що не виявлено доказів впливу масового використання стільникового телефону для розмов на виникнення та прогресування таких частих симптомів, як головний біль, тинітус та погіршення слуху. Ці результати зумовлюють глибший пошук факторів, що спричиняють вищеозначені скарги у пацієнтів та є приводом для лікаря звернути особливу увагу на таких людей, не пов’язуючи ці симптоми лише з використанням телефону.

.

  • Auvinen A., Feychting M., Ahlbom A. et al. (2019) Headache, tinnitus and hearing loss in the international Cohort Study of Mobile Phone Use and Health (COSMOS) in Sweden and Finland. Int. J. Epidemiol., Jul. 13 [Epub. ahead of print].

Дмитрієвська Д.

  • Редакція журналу «Український медичний часопис»

 

загальні новини неврологія терапія